dinsdag 9 mei 2017

Leerpunten uit een preek over onderdanigheid in het huwelijk

Ik heb al eerder over dit onderwerp geschreven, maar in deze preek die ik pasgeleden hoorde waren wat duidelijke aanvullingen die ik niet in het andere bericht heb genoemd. Vooral puntje 3 over wat onderdanigheid praktisch betekent vind ik zeker wat toevoegen!

De preek ging over het bekende stukje uit Efeze 5: 22-33. Misschien kun je het eerst nog even doorlezen of erbij pakken als je dit stukje doorleest?

De Heere geeft in dit gedeelte maar èèn opdracht voor de vrouw en dat is onderdanigheid: 'Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere.' (Efeze 5:22)

Er worden veel domme grapjes gemaakt over onderdanigheid. Deze tekst kan door mannen worden misbruikt en te pas of te onpas worden gebruikt om vrouwen monddood te maken. Onderdanigheid klinkt negatief. Maar de Heere heeft het juist bedoeld als iets moois. Ik wil 3 dingen delen m.b.t. tot onderdanigheid:

1. Wat onderdanigheid niet is
2. Wat onderdanigheid wel is
3. Wat het praktisch betekent

1. Wat onderdanigheid niet is
Onderdanigheid is geen minderwaardigheid. Man en vrouw zijn gelijk voor God, want man en vrouw zijn èèn vlees: dus èèn. Er is voor God geen verschil in waarde of waardering.
Onderdanigheid betekent geen kruiperigheid of dat de vrouw een soort deurmatje is en altijd maar moet sloven voor de man. Zo wordt er soms wel eens over gesproken en dat is heel schadelijk en helemaal niet wat onderdanigheid betekent.
Onderdanigheid betekent ook niet dat je als vrouw niet mag zeggen wat er in je is en dat je altijd je mond maar moet houden. Overleg en gesprek is juist erg belangrijk in een huwelijk.

2. Wat onderdanigheid wel is
Onderdanigheid betekent dat je je eigen man eer met ontzag, respect en erkenning en dat je het leiderschap van je man volgt, voor zover dat niet tegen Gods woord ingaat. 
Het is een vrijwillige onderschikking aan je man. Het Griekse woord voor onderdanigheid is: hupotasso, wat 'zichzelf plaatsen onder' betekent. Het betekent dus dat je jezelf als vrouw onder je man plaatst. Maar waarom? Het gaat bij onderdanigheid om de ordening binnen het huwelijk die de Heere heeft gegeven. Efeze 5:23 zegt dat de man het hoofd van de vrouw is. De reden dat een vrouw zich onder de man moet plaatsen is dus niet omdat de man beter is, van meer waarde is of meer weet. Nee, de enige reden waarom de vrouw wordt opgeroepen om zichzelf te onderwerpen aan haar man, is omdat de man haar hoofd is. In 1 Korinthe 11: 3 zien we dat de man zelf ook weer onder gezag staat. Daar zien we deze orde: God - Christus - Man - Vrouw.
We kunnen ook de plaats en rol van de vrouw alleen juist begrijpen als we het plaatsen in het licht van de relatie tussen Christus en de gemeente. De bedoeling is dat zoals de gemeente zich plaatst onder Christus, zo moet de vrouw zich plaatsen onder haar man. Hoe onderwerp je je als vrouw aan Christus? Vrijwillig, volkomen en met liefde. In de relatie tussen de gemeente en Christus is...
geen slaafsheid, maar veiligheid
geen eenzaamheid, maar aandacht
geen hardheid, maar geborgenheid
geen afwijzing, maar aanvaarding
Zo worden wij als vrouwen opgeroepen om ons onder onze man te plaatsten, zoals je je onder Christus plaatst. En zo worden wij vrouwen opgeroepen om het leiderschap en de positie van onze man te erkennen zoals je het leiderschap en de positie van Christus erkent.

3. Wat het praktisch betekent
Wat betekent het nu om 'onderdanig' te zijn en hoe ziet dat er in de praktijk uit? De volgende vier dingen zijn belangrijk:

1. Respecteer je man!  Ontwikkel een basishouding van respect en laat zien dat je je man hoog hebt staan. Weet dat hij niet volmaakt is, maar spreek respectvol tegen hem en reageer open naar hem. Spreek ook respectvol over hem tegen anderen zoals vriendinnen, familie en je kinderen. Neem zo'n houding naar je man aan als dat je naar de Heere Jezus zou doen. Er staat in de tekst: 'Daarom, zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo behoren ook de vrouwen in alles hun eigen mannen onderdanig te zijn.' (Efeze 5: 24) Stel je voor dat (eerbiedig gezegd) de Heere Jezus naast je in de auto zou zitten, wat zou je houding ten opzichte van Hem zijn en hoe zou je tegen Hem praten? Laat de gezindheid die je naar de Heere Jezus hebt dezelfde gezindheid zijn als naar je man. Een vraag om over na te denken: Hoe laat je merken dat je je man hoog hebt staan en dat je hem respecteert?
2. Erken zijn leiderschap. Laat aan je man merken dat je zijn leiderschap aanvaard en dat je het fijn vind dat hij die verantwoordelijkheid op zich neemt. Zeg tegen hem dat hij een goede leider is en geef complimenten over goede beslissingen. Dit werkt veel beter dan zijn zwakke punten aanwijzen. Laat merken dat je hem waardeert.
3. Bewaar de vrede. Wees niet constant aan het argumenteren en verbeter je man niet op onbenulligheden, zeker niet in het bijzijn van anderen. Laat je man uitpraten en ga niet in eindeloze discussies. Soms is het beter om niets te zeggen. Ga voor zover mogelijk mee in zijn plannen.
4. Ondersteun je man. De meeste mannen zijn van zichzelf onafhankelijk en zelfstandig. Maar toch vinden ze de steun van hun vrouw erg fijn. God gaf Eva als hulp aan Adam, zonder haar was hij niet compleet. Waarin zou je je man kunnen bemoedigen en steunen in Gods plan met zijn leven? Vraag hem wat je voor hem kan betekenen en wat hij fijn vind dat jij doet. Misschien zegt hij het te weinig, maar hij kan niet zonder jou!

Als je dit leest dan denk je misschien: hoe kan ik dit ooit allemaal? Het is opmerkelijk dat een paar verzen voor dit stukje de volgende tekst staat in Efeze 5: 18: 'En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest.' Die vervulling met de Geest is het geheim en dat hebben we echt nodig. Als we vervuld Zijn van Zijn Geest dan hoeven we dit namelijk niet in onze eigen kracht te doen, maar wil Hij ons hierin helpen en mogen we dit vanuit Zijn kracht steeds meer leren.


9 opmerkingen:

 1. Ik ben het met je eens. Maar wat als je man erg verwend is in het ouderlijk huis en daardoor geen leiderschapskwaliteiten heeft ontwikkeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaring is dat een man dit alsnog kan leren wanneer je steeds de verantwoordelijkheid bij hem legt, en naast hem blijf staan in de keuzes die gemaakt moeten worden. Mijn man vond het heel prettig om dit vertrouwen toch te krijgen, terwijl zijn leiderschap nog niet zo sterk was.. het is toch zijn taak en het voelde niet fijn als dit niet goed lukte. De eerste jaren van ons huwelijk is dit echt wel een moeilijk punt geweest, maar we zijn hier enorm in gegroeid, wat voor ons beide het meest fijn is. Ik een stapje terug, en hij een paar stapjes naar voren.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor deze waardevolle reactie! Ik vind het mooi om van je te horen dat het bij jullie dus ook echt werkt in de praktijk! Wie weet ook voor veel vrouwen een aanmoediging en bemoediging!

   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen
 2. Ha Anne,

  Bedankt voor je reactie.
  Wanneer je man geen leiderschapskwaliteiten heeft ontwikkeld is het nog steeds het beste om je als vrouw zo op te stellen als in bovenstaande blog, denk ik. De praktijk leert dat als je zelf namelijk het voortouw maar gaat nemen, de man juist steeds meer naar de achtergrond treedt. Als je het leiderschap bij hem laat liggen en je moedigt hem daarin aan zal hij daarin juist meer groeien. Verder is gebed in zo´n situatie denk ik ook ontzettend belangrijk, in plaats van als maar met woorden proberen om je man te 'veranderen'. Zie ook de mooie tekst uit 1 Petrus 3:1 waarin staat dat mannen door de levenswandel van de vrouwen, zonder woorden, gewonnen worden.

  Hartelijke groet van Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier dezelfde ervaring net stapjes terug, geef je man de ruimte om hierin te groeien!
  Mooie blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel bijzonder om te lezen en heel herkenbaar.
  De valkuil is denk ik dat wij als vrouwen toch snel het "leiderschap" over nemen als onze man het van zichzelf niet doet ( om welke reden dan ook).
  Hier ligt een extra taak voor ons, om dan juist je man de verantwoordelijkheid te geven en hem te steunen en respecteren. Het kost tijd zoals hierboven al iemand reageerde, maar je groeit hierin en je huwelijk wordt meer en meer gezegend en er komt meer en meer liefde en harmonie. Bid om wijsheid voor jezelf en bid voor je man Hij hoort je verlangen en zal zeker zegenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Moedertjemiep,
   Bedankt voor je fijne reactie!
   Hartelijke groet,
   Annemarie

   Verwijderen
 5. We worden zo aangespoord om ' ons mannetje' te staan als vrouw in deze wereld.
  Maar het geeft mijnrust en veiligheid te weten dat mijn man eindverantwoording neemt. We bespreken alles samen, maar hij neemt de beslissing.
  Ik heb hier ook over geschreven op mijn blog, het blijft een onderwerp dat boeit en uitdaagt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mirjam,
   Dank voor je reactie. Mooi dat je ook over dit onderwerp schrijft op je blog!
   Hartelijke groet van Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!